جمعه 10 فروردین ماه 1403 عضويت ورود
Module Border Module Border
   

آزمون خاك

امروزه از كودهاي شيميايي به عنوان اقتصادي ترين ابزار براي دسترسي به حداكثر توليد در واحد سطح استفاده   مي شود. اما متاسفانه اين ديدگاه باعث شده تا با افزايش نامتعادل استفاده از كودهاي شيميايي شاهد اختلالات عمده اي از جمله آلودگي منابع آب زيرزميني، تخريب ساختمان خاك، شوري تدريجي خاك و ... باشيم. بنابراين مصرف بهينه كودها در هر منطقه و براي هر محصول، بايستي بر اساس آزمون خاك، آناليز آب، آناليز برگ و ميوه تعيين گردد. كه در اين قسمت به نحوه آزمون خاك و در قسمت آينده به نحوه آزمون آب و گياه مي پردازيم.

شرايط نمونه برداري از خاك:

آزمون خاك يك روش سريع، كم خرج و دقيق بوده كه به موقع مي توان آن را انجام و توصيه كودي صحيح را ارائه كرد. براي نمونه برداري صحيح خاك بايد زمين مورد نظر از نظر بافت، رنگ، شيب، نوع كشت، نوع آب مصرفي و مديريت كودي اعمال شده، قطعه بندي شود و از هر قطعه متفاوت بطور جداگانه نمونه برداري شود، چنانچه پس از تقسيم بندي فوق قطعاتي وجود داشت كه از لحاظ مشخصات مذكور يكسان ولي مساحت آنها بزرگ باشد بايد آنها را به قطعات كوچكتر تقسيم و از هر قطعه بصورت مجزا نمونه برداري نمود. در اراضي و باغات بزرگ در صورتيكه زمين يكنواخت و مديريت يكسان روي آن اعمال شده باشد از هر ده هكتار زمين يك نمونه و از هر ده هكتار باغ يك پروفيل كافي است ولي در زمينها يا باغات كوچك از هر قطعه زميني كه زير كشت جداگانه و يا تحت مديريت جداگانه اي بوده است يك نمونه و از هر باغ يك پروفيل مورد نياز است. محل نمونه برداري نبايد محل تجمع كودهاي شيمايي يا حيواني و يا بقاياي گياهي و يا محلهاي آغشته به ذغال و خاكستر چوب باشد زيرا كوچكترين ذره كودي نتيجه آزمايشات را تغيير خواهد داد. محل نمونه برداري نبايد اماكني نظير راه آبها، پشته هاي بين كرتها، كنار ديوارها كه نمايانگر كل مزرعه نيستند، باشد. در زمان نمونه برداري، بايد زمين نه خيلي مرطوب و نه خيلي خشك باشد(اصطلاحا گاورو باشد). بهترين زمان نمونه برداري براي محصولات زراعي و گلخانه اي قبل از اقدام به كشت محصول، براي باغات داير، اواخر زمستان و اوايل بهار و براي احداث باغ، قبل از اقدام به غرس نهال مي باشد.

نحوه نمونه برداري از خاك براي محصولات زراعي:

+            +

       +  

+             +

پس از قطعه بندي زمين مورد نظر بر اساس بافت، رنگ، شيب و ...، از مركز زمين و چها گوشه قطعه مورد نظر مقداري خاك از عمق 30-0 سانتي متري زمين (منطقه وسعت ريشه) برداشته و اين پنج نمونه را با هم كاملا مخلوط نمائيد سپس حدود 2 كيلوگرم از خاك مخلوط شده را درون ظرف يا پلاستيك كاملا تميز ريخته و كارت مشخصات نمونه شامل نام زارع، محل نمونه برداري، عمق نمونه برداري، كشت قبلي و كشت مورد نظر را تكميل نموده و نمونه را به آزمايشگاه ارسال نمائيد.     

 

 

 

نحوه نمونه برداري از خاك براي محصولات گلخانه اي:

 در گلخانه ها بهتر است از هر سالن يك نمونه مجزا تهيه گردد به اينصورت كه از نقاط مختلف سالن (حداقل از پنج نقطه) از لايه 30-0 سانتي متري يك نمونه تهيه شود و پس از مخلوط كردن كامل اين نمونه ها حدود دو كيلوگرم خاك درون پلاستيك ريخته شود و پس از ثبت مشخصات سالن نمونه به آزمايشگاه ارسال گردد. محل نمونه برداري دقيقا محل فعاليت ريشه يعني ديواره جانبي جويها باشد. چنانچه گلخانه از سالنهاي متعدد تشكيل شده است همانگونه كه بيان شد بهتر است از هر سالن نمونه مجزا تهيه شود ولي چنانچه در سالنهاي متفاوت خاك اوليه كاملا يكسان بوده است و مديريت يكنواختي نيز از نظر آب مصرفي، نوع كشت و نوع و مقدار كودهاي مصرفي در همه سالنها اعمال شده است به منظور كاهش هزينه ها ميتوان نمونه هاي نماينده هر سالن را نيز با يكديگر مخلوط نمود و در نهايت يك نمونه مركب بعنوان نماينده كل سالنها به آزمايشگاه ارسال نمود.      

+                                       +

                   +         

+                                       + 

 

 

 

 

نحوه نمونه برداري از خاك براي احداث باغ يا باغ موجود:

ابتدا يك پروفيل (گودال) به عمق 5/1 متر در وسط باغ (در سايه انداز يكي از درختان به فاصله دو تا دو و نيم متر از تنه درخت) يا محل احداث باغ، حفر نمائيد.

بعد، از خاك ديواره گودال از سطح خاك تا عمق 30 سانتي متري بطور يكنواخت بتراشيد و حدود 2 كيلوگرم آنرا درون ظرف يا پلاستيك كاملا تميز ريخته و كارت مشخصات كامل( از جمله عمق نمونه برداري) را پر نموده و درون آن بگذاريد. سپس همين كار را براي عمق 60-30 سانتي متري و 90-60 سانتي متري و 150-90 سانتي متري تكرار نمائيد و در نهايت چهار نمونه خاك مربوط به يك گودال را كه هر يك محتوي حدود 2 كيلوگرم خاك و كارت مشخصات مربوط به خود مي باشد را به آزمايشگاه ارسال نمائيد.

مشخصات نمونه براي احداث باغ: نام زارع، محل نمونه برداري، شماره پروفيل، عمق نمونه برداري، نهال مورد نظر براي كاشت، نوع آبياري

مشخصات نمونه براي باغ موجود: نام زارع، محل نمونه برداري، شماره پروفيل، عمق نمونه برداري، نوع درخت، سن درخت، آرايش باغ، نوع آبياري

         30-0

       60-30

       90-60

     150-90

                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

 

 

Module Border Module Border
   
 
  نظرسنجي
لطفا نظر خود را درباره سایت اعلام نمائید.

 

تعداد جوابها : 345

عالی : 41%
خوب : 20%
متوسط : 10%
ضعیف : 30%

  ارسال  
  كاربران برخط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 350
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 350

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 2724111
Visitors بازديد هاي امروز: 100
Visitors بازديد هاي ديروز: 3182

فعال در اين زمان كاربران فعال:
Copyright (c) 1403/01/10 پرتال مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خمینی شهر
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا